Gratis verzending vanaf 50

Gratis verzending vanaf 50,-

Blaasinstrumenten onderhoud

Blaasinstrumenten onderhoud

Altijd 2 jaar garantie

Altijd 2 jaar garantie

Voor 17.00u besteld volgende dag in huis

Voor 16.00u besteld volgende dag in huis

Demper kopen

Wat is een demper en waar moet je bij aanschaf op letten?

Een demper, ook sourdine en mute genoemd,  wordt gebruikt om de klankkleur van koperen blaasinstrumenten aan te passen. Er bestaan dempers voor trompet, trombone, cornet, hoorn euphonium, tuba. Het begrip ‘demper’ dekt de lading niet, want de functie van een demper is om de klankkleur te vervormen. Het dempen is dan ook niet de hoofdfunctie van deze objecten. 

Wat doet een demper?

Er zijn natuurlijk ook dempers die wel de functie hebben om te ‘dempen’,  dat zijn de zogenaamde ‘studiedempers’. Deze dempers worden hoofdzakelijk gebruikt om omstanders en buren niet te belasten met het geluid van de (beginnende of gevorderde) koperblazer. Ook hier dekt de naam ‘studiedemper’ de lading niet, want studeren is veel beter om zonder demper te doen, omdat je met een studiedemper een heel andere weerstand hebt dan wanneer je zonder demper speelt.

Eigenlijk is de beste benaming voor deze producten: “overlast besparende stoppen”.  Anderzijds is het geweldig dat deze dempers bestaan, omdat veel mensen zonder deze dempers niet in de gelegenheid zouden zijn om te studeren. Ook zijn er, door veel onderzoek, steeds betere studiedempers ontwikkeld en zijn er ook een aantal elektrische varianten waardoor men zelf beter kan horen waar men mee bezig is.

Alle muziekstijlen

Trompet en trombone dempers worden zowel in klassieke muziek als in jazz en lichte muziek gebruikt. In harmonie, fanfare en brassband (hafabra) zijn er tegenwoordig ook dempers voor alle koperen blaasinstrumenten, van sopraan (Eb)-cornet tot  bastuba. De variatie in soorten is het grootste bij de trompet en trombone. Zo heb je de straight mute, de cup mute, de bucket mute, de harmon mute, de plunger, de “hat” of derby en nog veel meer varianten met als uiteindelijk doel de klank zo te vervormen dat het voldoet aan de eisen van de componist. Zo kan je het geluid scherper maken door bijvoorbeeld gebruik te maken van een straight mute of ‘wolliger’ door het gebruiken van een bucket mute.  Ook het materiaal waarvan de demper is gemaakt bepaald mede de klank en klankkleur. Zo zijn er kunststof dempers, aluminium dempers, messing dempers, koperen dempers en variaties in deze materialen; ook houten dempers zie je regelmatig voorbij komen. 

Hoe kies je de juiste demper?

Bij dempers uitzoeken ga je hetzelfde te werk als bij een instrument: probeer uit welke demper je het mooiste vindt klinken en het prettigste speelt. In verenigingen kiest men vaak voor dezelfde fabrikant van dempers zodat de onderlinge verschillen niet te groot worden. Dempers blijven in het instrument zitten d.m.v. kurk ( soms een rubber variant), als het kurk kapot gaat, is dit meestal nog te vervangen en hoeft men niet direct een nieuwe demper te kopen. Als je een nieuwe demper aanschaft, laat je dan niet leiden door de prijs maar door je eigen smaak en voorkeur en koop deze dan ook bij de vakman, die kan adviseren over klank, weerstand en levensduur van een demper.

Tegenwoordig zijn er ook enkele dempers voor saxofoon, met hetzelfde doel: namelijk de klank te veranderen. De studiedempers voor klarinet en saxofoon zijn een soort schuimrubberen delen die je in het instrument plaatst en daarmee het geluid dempt. Ook bestaan er koffers of tassen waarin je het instrument kunt doen en er toch op kunt spelen. De koffer (of tas) dempt dan het geluid en bij de koffers zit er dan ook een koptelefoontje bij waardoor je je eigen spel kunt horen. Het nadeel van deze koffers is het gewicht en de prijs. De schuimrubberen dempers voor klarinet en saxofoon dempen wel enigszins, maar geven ook een andere weerstand en zal afgewisseld moeten worden met “demperloos” studeren.

Wil je een demper aanschaffen? Kijk dan hier naar onze collectie >>

Gratis verzending vanaf 50

Gratis verzending vanaf 50,-

Blaasinstrumenten onderhoud

Blaasinstrumenten onderhoud

Altijd 2 jaar garantie

Altijd 2 jaar garantie

Voor 17.00u besteld volgende dag in huis

Voor 16.00u besteld volgende dag in huis

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief