Gratis verzending vanaf 50

Gratis verzending vanaf 50,-

Blaasinstrumenten onderhoud

Blaasinstrumenten onderhoud

Altijd 2 jaar garantie

Altijd 2 jaar garantie

Voor 17.00u besteld volgende dag in huis

Voor 16.00u besteld volgende dag in huis

Blokfluit kopen

Blokfluit kopen? Dal Segno is uw blokfluit specialist!

Over de Blokfluit De blokfluit is een houten blaasinstrument. In het mondstuk is een 'blok' aangebracht. Het blok bepaalt de richting van de luchtstroom wanneer het instrument wordt aangeblazen en projecteert deze lucht op het labium. dit is essentieel voor het ontstaan van geluid in de blokfluit. Het stuk hout in het mondstuk is gemaakt van een zachtere houtsoort, bijna altijd cederhout. Er zijn verschillende soorten blokfluiten: de sopraanblokfluit, tenorblokfluit, de altblokfluit en sopranino.


De geschiedenis van de blokfluit

De blokfluit is niet echt 'uitgevonden'. De fluit in het algemeen is een van de oudste instrumenten die we kennen is steeds aangepast naar de wensen van muzikanten in de periode dat ze werden bespeeld. In de middeleeuwen werden juist fluiten met hoge tonen gebruikt, eeuwen laten werd het een steeds rondere klank. Aan het begin van de 20e eeuw werd de blokfluit als het ware 'herontdekt'. Veel muzikanten verdiepten zich in traditionele muziek waardoor de blokfluit in veel muzieksoorten een vooraanstaande rol kreeg toebedeeld. Tegenwoordig is de blokfluit voor veel kinderen de eerste kennismaking met het spelen van een muziekinstrument. Zelfs in hedendaagse popmuziek wordt de klank van de blokfluit steeds vaker gebruikt.


Een nieuwe blokfluit, hoe ga je daar mee om?

Het liefste zou je direct na aanschaf van een nieuw instrument uren gaan spelen. Bij een blokfluit is dat niet verstandig, het instrument moet eerst even 'wennen' aan de lucht en het vocht die vrij komt tijdens het spelen. Het is dan ook verstandig om de eerste weken het volgende schema aan te houden zodat het instrument geleidelijk in conditie kan komen. Week1: 5 minuten per dag - Week2: 10 minuten per dag - Week3: 20 minuten per dag - Week4: 30 minuten per dag - Week5: 45 minuten per dag - Na 6 weken is de fluit volledig ingespeeld! (dit geldt niet voor kunststof fluiten) Maak na het spelen de body van de fluit direct schoon met een wisser en verwijder het vocht. Gebruik geen wisser voor het reinigen van de kop van de blokfluit! Als het labium te vochtig is probeer het vocht er met een ferem zuigbeweging uit te krijgen. Leg nooit uw vinger op het labium, als dit beschadigd verliest de blokfluit zijn klank en intonatie.


Onderhoud van de Blokfluit

Net als alle andere instrumenten moet een blokfluit onderhouden worden om te voorkomen dat het instrument vals wordt of uitdroogt. De verbinding van de kop met de body komt tot stand door een dunne kurklaag die op het uiteinde van de kop is aangebracht. Dit kurk moet met een beetje vet worden behandeld om ervoor te zorgen dat het soepel en sluitend blijft.

Een blokfluit moet aan de binnenzijde met olie worden behandeld om te voorkomen dat vocht en condens door het hout wordt opgenomen en de fluit zijn intonatie verliest. Dit moet vooral gebeuren bij blokfluiten die niet geimpregneerd zijn. Veel blokfluiten zijn bij aankoop al geimpregneerd, waardoor olieën niet direct nodig is. Zorgt er bij het olieën van de kop voor dat er geen olie tegen het blok komt. Hierdoor neemt het blok geen vocht meer op en zal de blokfluit zijn klank verliezen.

Vraag bij aankoop van uw fluit in de winkel hoe u uw nieuwe instrument het beste kunt onderhouden!


Gratis verzending vanaf 50

Gratis verzending vanaf 50,-

Blaasinstrumenten onderhoud

Blaasinstrumenten onderhoud

Altijd 2 jaar garantie

Altijd 2 jaar garantie

Voor 17.00u besteld volgende dag in huis

Voor 16.00u besteld volgende dag in huis

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief