Gratis verzending vanaf 50

Gratis verzending vanaf 50,-

Blaasinstrumenten onderhoud

Blaasinstrumenten onderhoud

Altijd 2 jaar garantie

Altijd 2 jaar garantie

Voor 17.00u besteld volgende dag in huis

Voor 16.00u besteld volgende dag in huis

Panfluit kopen

Meer informatie over de panfluit

Een panfluit is een instrument dat bestaat uit een serie buizen, verschillend van lengte en aan de onderzijde gesloten. Als materiaal voor dit instrument wordt vaak Bamboe gebruikt. Er zijn ook panfluiten van andere materialen, alhoewel dit veel minder vaak voor komen. Door lucht over de rand van de pijpjes te blazen ontstaat een toon, die voor iedere buis verschillend in toonhoogte is. Het bereik van een panfluit kan, afhankelijk van de grootte, lopen van 1 octaaf tot bijna 3 octaven.

Verschillende soorten panfluiten

Panfluiten zijn er in alle soorten en maten,. De kleinste panfluit telt 8 pijpen, ook wel de sopraan panfluit genoemd. daarop volgt de 22-pijps panfluit, dat is de alt panfluit. Daarna volgt de 25-pijps fluit, oftewel de tenor panfluit die gebruikt wordt voor het spelen van lage registers. 

De vorm van de panfluit

Panfluiten worden overal ter wereld gemaakt. In Zuid Amerika wordt voornamelijk de platte panfluit gemaakt en bespeeld. Soms hebben deze fluiten zelfs twee rijen pijpjes achter elkaar maar daar moet je wel en kunstenaar voor zijn om dat onder de knie te krijgen.
In Nederland worden met name de gebogen panfluiten bespeeld. Deze fluiten zijn extra fijn om te bespelen omdat de vorm van je mond ook rond is en de fluit dus ten allen tijde goed aan je lippen sluit. Dit maakt het spelen van het instrument een stuk gemakkelijker.

Het stemmen van de panfluit

Het stemmen van de panfluit is een klus op zich en niet iets dat je zomaar zelf doet. Je fluit moet ten allen tijde goed gestemd zijn, anders kun je er niet lekker op spelen, net als dat geldt voor een trompet, gitaar of piano.
De panfluit wordt gestemd met bijenwas. Deze was wordt in kleine bolletjes in de pijpjes aangebracht en aangestampt. er wordt net zo veel, of net zo weinig, was aangebracht als nodig is. Door de inhoud van het pijpje te veranderen verandert ook de toonhoogte. 

Ons advies is om het stemmen van de panfluit aan een specialist over te laten!

 

Een aantal tips voor onderhoud van de panfluit

  1. Zorg voor een schoon gebit. Voedselresten die in de fluit achterblijven kunnen schimmels veroorzaken en dus het instrument beschadigen. |
  2. Maak na het spelen de binnenkant van de pijpes droog met een ragertje
  3. Stamp eens per week en later eens per maand de bijenwas aan met de meegeleverde stampstokjes.
  4. Houdt de buitenkant van de panfluit schoon met een droge doek. De buitenkant is gelakt, op deze manier blijft hij mooi glimmen.
  5. Als u twijfelt of de stemming nog juist is, kom dan naar ons toe om de fluit te laten beoordelen op intonatie.
  6. Laat uw fluit minstens 1x per jaar onderhouden. Dit voorkomt onnodige slijtage aan uw instrument en zo behoud u het speelplezier!


Gratis verzending vanaf 50

Gratis verzending vanaf 50,-

Blaasinstrumenten onderhoud

Blaasinstrumenten onderhoud

Altijd 2 jaar garantie

Altijd 2 jaar garantie

Voor 17.00u besteld volgende dag in huis

Voor 16.00u besteld volgende dag in huis

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief